Agenda

20.00 uur Film Terug naar de Schuilplaats

Datum 02-05-2015 << Terug naar agenda
Categorie Film  

Omschrijving

Spannende, gelovige oorlogsfilm

Een goede film over de Tweede Wereldoorlog in Nederland mét een christelijke boodschap zul je niet snel vinden. Terug naar de Schuilplaats laat zien dat het wel kan.

De jonge Piet Hartog uit Haarlem is getuige van de gruweldaden tegenover Joden. Hij raakt via zijn vriendin Aty en haar tante Corrie (ten Boom) betrokken bij het verzet. Hij komt in huis bij de familie Ten Boom aan de Barteljorisstraat 19 in Haarlem.

Daar zijn nog meer onderduikers, zoals de student Hans Poley. Ook Poley kan niet anders dan zich verzetten: 'Ik word liever bespot voor gerechtigheid, dan bewonderd voor een leugen.'

saboteren

Hartog en Poley stelen bonnen, brengen illegale lectuur en boodschappen rond en saboteren de Duitsers waar ze kunnen. Dat dat niet ongevaarlijk is, blijkt als een van hun verzetsvrienden om het leven komt. En er is een spion. Wie is te vertrouwen en wie niet?

Dan komen ze erachter dat de Duitsers iets gruwelijks van plan zijn. Het heeft te maken met het weeshuis voor gehandicapte kinderen waar Aty werkt. Lange tijd is het Haarlemse studentenverzet de Duitsers te slim af, maar het is duidelijk dat dat niet goed kan blijven gaan.

Het Haarlems studentenverzet heeft écht bestaan, net als Corrie ten Boom, die bij veel mensen bekend is geworden met haar boek De Schuilplaats. Ook Hans Poley is geen verzinsel. Tijdens zijn verblijf bij de familie Ten Boom hield hij een dagboek bij van het dagelijks leven op het onderduikadres. Ook maakte hij foto's. Dat deze film gebaseerd is op echte personen, maakt hem des te indringender. Opdat wij niet vergeten.

Kortland 3
3451 VD Vleuten